вторник, 23 декември 2008 г.

Меденки с пълнозърнесто брашно

Тази рецепта е малко измислена и дозите са лееко на око. Въпреки това (или точно поради експериментаторството) стана успешна.
Спазвах най- вече принципа за "меко тесто". Сложих мед вместо захар и запазих количеството сода от оригиналната рецепта.
Чувствайте се свободни да експериментирате :) и да правите ваши варианти.

Продукти:
2 яйца
4 препълнени супени лъжици мед
1л сода
1 бакпулвер
1 чаша олио
1 чаша пълнозърнесто брашно (моето напомняше малко на трици и всъщност замества орехите от оригиналната рецепта)
2-3 чаши (или колкото поеме за меко тесто) брашно
канела на вкус
карамфил на вкус (ароматът е силен и 1 щипка на мен ми е достатъчно)


Разбивате яйцата. Добавяте мед и бъркате до разтопяването му.
(Ако яйцата са стайна температура е по- лесно.)


















Добавяте канела и карамфил, олио и бакпулвер.


















В пълнозърнестото брашно разбърквате содата. Смесвате с течността.


















Прибавяте по малко брашно докато получите меко тесто.


















Разточвате и изрязвате фигурки.



















Пече се в умерена фурна.


















И..резултата...вкусни, не много сладки меденки,
които се оказваха и
доста трайни :)
Bookmark and Share

Няма коментари: