вторник, 23 юни 2009 г.

Имамбаялдъ

Преведено от турски Имамбаялдъ означавало "имамът припадна".
Историята разказва, че когато един имам за пръв път опитал яденето му се сторило толкова вкусно че припаднал. Ние с Пешо се шегувахме, че е много вероятно да е припаднал от глад преди това, защото става относително бавно - 2-3 часа. Но пък удоволствието после ее...ммм...
Моя имам за малко не припадна от преяждане! :D


















И такаа...ако сте решили че имате 2-3 свободни часа (ние после ядохме 3 дена от таз манжда така че си заслужаваше)
Продукти
2 падтладжана
1 чушка
5 домата
4-5 малки тиквички
2 глави лук
3 силидки чесън
дафинов лист
(целина - моята едни буби я бяха изяли и се размина без)
сол

Приготвяне
Обелвате кората на патладжана на лентички и накисвате 30 мин восолена вода за да му се махне горчивото. През това време нарязвате доматите (моите ги белих) тиквичките на колелца, чушките на ивици, чесъна и лука на ситно.

















После запържвате патладжана (установих опитно че ако не е на висока температура патладжана поема мноооого мазнина...направо е гъба, така че следващия път ще сложа по- малко мазнина) След него мяткате тиквичките. Аз сложих направо всички колкото да омекнат. После се запържва лука и се добавят всички останали неща. След като всичко е готово нареждате колелцата патладжан на дъното на тавата.

















Покривате с сместа от домати, лук и тн. и нареждате тиквичките отгоре.
Печете около половин час..колкото да се запече :)

Яде се охладено с лук и чесън.

Bookmark and Share

Няма коментари: