вторник, 22 ноември 2011 г.

Кюфтета без кайма - нещо вегетарианско, нещо нездравословно :)

Има дни, в които ужасно ми се прияжда нещо нездравословно. Нещо пържено например... като пържени кюфтенца?!?
За момента съм изключила месото от менюто, така че нямаше как да бъдат кюфтенца... или пък имаше как? :)
Идеята ми хрумна, когато открих, че пърженият омлет с кашкавал и кимион има вкус на печена наденица. После видях, че имам останал черен хляб и нещата някак си се комбинираха.
Признавам, че тази рецепта е компромис. Пърженото и мазното не са храни за всеки ден и затова няма да попадне в раздел здравословни. Но пък се успокоявам от мисълта, че го правя наистина рядко.

Кюфтенцата много се доближават по вкус до истинските каймени кюфтета.
(Което ме наведе на мисълтта, че причината месото да ни се струва вкусно, вероятно не е то самото, а подправките. Особено кимиона!)

Продукти:
2- 3 филии черен хляб
200 гр кашкавал
1 яйце
супена лъжица ситно нарязан лук
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
няколко стръка магданоз
сол
вода

Приготвяне:
Разтрошавате филиите на трохички.

Добавяте отгоре настъргания кашкавал, лука и подправките. Смесвате добре.
Добавяте разбитото яйце и малко вода докато сместа стане с консистенция на кайма.
Оформяте малки топки, овалвате в брашно и лекичко сплесквате при поставянето в тигана.

Това е резултатът. Бяха изядени!
Bookmark and Share

Няма коментари: