За моя изненада в Калифорния не само, че има кори за баница, но и хората много добре знаят какво е баклава. Вероятно заради многото араби тук са се пренесли и повечето хубави ястия от онази част на света.
До преди малко с Лори се вихрихме в кухнята. Днешното ни творение е именно тази сладка, калорична арабска вкуснотия - баклавата!
Когато стане въпрос за баклава аз съм с две ръце за класиката. Без канели, ванилиии, портокалови кори и каквито и да било други ароматизатори. Според мен душата на баклавата е в масълцето и чистия захарен сироп.
Продукти:
1 пакет кори за баница (вероятно няма да ползвате всички - зависи от тавата)
1/2 пакетче масло + 2 суп лъжици олио (може и само масло)
1 ч.ч. ядки - орехи или шам фъстък
за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. мед
2 с.л. лимонов сок или малко лимон. киселина за да не се захаросва захарта
Приготвяне:
Смилате ядките. Разтопявате маслото. Намазвате тавичката и започвате да редите корите. Всяка втора се маже с масло. След като наредите 10 - 15 слагате плънка. Можете да я разделите на 2 като сложите още 2 кори, масло и пак плънка. Нареждате още 10 кори. Пече се на много слаба фурна до почервеняване. Трябва да е между печене и съхнене. Докато печете приготвяте сиропа като варите захарта с водата за 10 - 15 мин. Добавяте чаша мед и лимонов сок. Лично аз предпочитам да махна сиропа и след това да добавя меда за да запазя полезните му съставки.
Преди да полеете баклавата трябва да изчакате и корите и сиропа да изстинат.
След заливката баклавата престоява няколко часа. Останалият сироп, който не е попил се прецежда и се залива отново.
Happy New Year
Преди 3 седмици
Няма коментари:
Публикуване на коментар