сряда, 5 януари 2011 г.

Леща - една пълноценна супичка

Толкова е просто. Фасулска работа направо.
Наистина, ако някога сте готвили фасул знаете колко малко приготовление иска. Само ви трябва добре увиращи бобчета. Но мисълта ми беше за лещата- ами действаме почти по същия начин.



Продукти:
1 малка паница леща (около 200 гр,повече ако я обичате по- гъста )
1 малък морков
1 глава чесън (моята баба оставяше скилидките не съвсем обелени)
1 средна глава лук
чубрица
сол
може да добавите и домат ако имате подръка, но не е драма
олио

Приготвяне:
Нарязвате продуктите на дребно. Измивате лещата и изсипвате всичко в тенджерата. Сварявате.
Мързелива манджа, но пък много вкусна и полезна.
Съдържа доста желязо и протеини.

ПП. Направих малка справка за лещата в този сайт www.nutritiondata.self.com/
Излиза, че в сравние с месото, лещата е много по- балансирана храна.
Съдържа повече минерали, витамини (с изключение на някои от B групата), фибри,
А на желязо е в пъти по богата от червеното месо (за сравнение съм взела свински котлети). На 100 грама лещата съдържа 19% от нужното желязо докато месото само 6%.
Извода е - или ядете леща или по- небалансираното месо като му добавите каквото му липсва- пълноценни зеленчуци.
Bookmark and Share

Няма коментари: