неделя, 5 юни 2011 г.

Бъз лимонада или как да си направим сок от свирчовина

В края на месец май и началото на юни можете да забележите едни зелени дръвчета обсипани с млечнобели цветове и незабравим аромат. Започва лятната ваканция и времето на бъза или както баба ми го наричаше - свирчовина.
Първите ми спомени за свирчовината са от компотите на баба, която редовно го включваше в консервния асортимент. Помня също, че вървеше много добре с лимоновия й кейк, на който обещавам скоро да напиша рецептата.
Ако сте противник на консервите имате 2 варианта:

Можете да си направите пресен сок, който се запазва в хладилник 3-4 дена.

Какво ви трябва:
3-4 цвята бъз (набрани от чисто място)
мед на вкус (или друг подсладител)
лимон
3-4 литра вода

Как се прави:
Наливате желаното количество вода, и добавяте изцедения лимон, цветовете (прегледайте ги предварително за буболечки) и меда. Оставяте за 24 часа и прецеждате.


Друг вариант е да изсушите цветовете и по- късно да го ползвате за чай.
Цветовете от свирчовина имат потогонно, омекчаващо и отхрачващо действие. Освен това нежните бели цветчета попаднали в чашата са прелестна гледка.


Всъщност освен пресния сок и сушените цветове направих и компот. Ако не сте противници на компотите може да се възползвате и от тази рецепта. Основното предимство, че така разполагате с безалкохолно, на което със сигурност знаете съдържанието.
И така, семейната рецепта за сок от свирчовина:
Продукти:
8 цвята бъз
6 л вода
1 кг захар
1 пакетче лимонена киселина
3 лимона.

Приготвяне:
Престоява 24 часа.Прецежда се и се стерилизира няколко минути.
Лимоните се слагат рендосани без кората!

Това е - изпитвано и проверявано последните 30 - 40 години!
Bookmark and Share

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря ви много,рецептата много ни помогна.