вторник, 5 юли 2011 г.

Суровоядска майонеза (от слънчоглед)

Нов експеримент вдъхновен от суровоядската кухня.
"Майонезата" е без яйца или мляко и откровено няма вкус точно на майонеза. Може успешно да го наречете и пастет. Но това няма значение. Важното е, че е вкусно!
Дори Пешо не пропусна да намаже няколко филийки, а той е критичен за нови вкусове.



Това, което ви трябва е:
100 грама накиснат слънчоглед,
горе долу толкова олио или зехтин,
сок от 1 лимон и сол на вкус

Също така ви трябва пасатор. Предполагам, че може и блендер, но не съм пробвала.

Как се прави:
Започвате с накисването на суровия белен слънчоглед. Слагате го сутринта и вечерта вече можете да действате. Или обратно.
Използвах голям компотен буркан и го напълних горе- долу до половината.
След накисването добавих зехтина, оцета и солта и пасирах всичко.
Не знам дали е възможно да направите наистина хомогенна смес. При мен текстурата остана малко на парченца.

За 4 часа слънчогледа само леко набъбва.

Преди и след пасирането.
Можете да добавите и любими подправки. Пробвах с копър и кимион - и с двете се съчетава много добре!
В хладилник издържа към 2- 3 дена, но като всяко сурово нещо е добре да бъде изядено бързо.
Bookmark and Share

2 коментара:

Габи каза...

Много любопитно ми стана за тази майонеза :) Имам въпрос - след като престои накиснат слънчогледа - водата изхвърля ли се преди да се добави зехтина и другите подправки? Поздрави!

Mira каза...

Габи, семенцата попиват почти цялата вода. Можеш да видиш снимките на бурканите преди и след.
Ако все пак ти остане можеш да я намалиш.
Кажи после дали ти е харесала :)