четвъртък, 19 януари 2012 г.

Портокалови бонбони, бонбони с боровинка или цветна логика в действие

Изследователските  експерименти в света на суровата храна продължават.
Преди седмица ни посети едно много мило суроводяско семейство, чието гостуване беше предизвикателство от гледна точка на вечерята.

Поразрових търсачката и харесах няколко рецепти - супа от сурова тиквичка и авокадо и салата - но за тях друг път. Истинското ми откритие за вечерта обаче беше десерта.
Идеята за него се роди се спонтанно, някъде между пасирането на суровата супа и рендосването на салатата. Реших да са бонбонки.
Бях правила и преди, но все ми се струваше, че смесването на разнородни сушени плодове и ядки не е достатъчно за истински интересен вкус. Всъщност може доста да оплескаш нещата ако нямаш концепция, понеже сушените плодове са много ароматни.
И тъй като нямаше много време за тестване ми хрумна да разделя нещата по цвят!
Жълти бонбонки - червени бонбонки!

Продукти:
стърготини от кокосов орех (Петър успя да пребори един, който после беше остърготинен в блендера)
наситнени бадеми - остатък от бадемово мляко
сушени кайсии
сушени червени боровинки
5-6 фурми
мед
портокалова кора

Приготвяне:
Общото и за двата типа бонбои са ядките - кокос и бадем. Използвах почти равно количество, но мисля, че могат взаимно да се заместват. Различното бяха сушените плодове.

За жълтите бонбони:
Смлях кайсиите с блендера. Получи се нещо като гъст мармалад. Добавих 1-2 фурми за да е по- лепкаво (но достатъчно малко, за да не промени цвета), мед и малко портокалова кора. Смесих с половината от ядките.
Трябва да викажа, че това бонбонче беше откритието на вечерта!
Комбинацията на кайсия и портокал е МНОГО ДОБРА!

За червените бонбони:
Прави се същото, но с червените боровинки.
Не давам количества понеже го правя винаги на око.
Номера е да стане лепкаво и да могат да се правят бонбони от него.

После се оказа, че това не е единственият десерт за вечерта.
Хапнахме и едно страхотно сурово тирамису, но за него ще пиша отделно.
Bookmark and Share

Няма коментари: