понеделник, 20 юли 2009 г.

Ашуре

Ашурето е една от поредните вкусотии на турската кухня, която реших да пробвам. Леко охладено е чудесно за следобедна закуска.

















Продукти
около 200 гр грухана пшеница
5с.л. нишесте (ако нямате неароматизирано изберете ванилия)
2-3 с.л. кафява захар (може и повече ако искате по- сладко)
100 гр орехи (може също лешници, бадеми, нахут)
половин кафена чашка стафиди (може и други дребни сушени плодове - боровинки например)
ванилия (най- добре на пръчка)
канела - на вкус
50 гр розова вода
около 700мл вода

Приготвяне
Сварявате пшеницата като накрая добавяте захарта, канелата, ванилията, розовата вода, сушените плодове. Разбърквате нишестето с вода и добавяте към останалите неща. Бъркате до сгъстяване (тъй като водата е на око може да се наложи да добавите малко вода или малко нишесте в зависимост кое липсва). Накрая добавяте накълцаните орехи (не смлени!)

А ето и още една рецепта, която включва мед и портокалови кори... следващия път ще пробвам така :)
http://trydiani.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html
Bookmark and Share

Няма коментари: