Ето една сполучлива рецепта за кифлички която намерих тук! Правя за пръв път, но се получиха :) Супер са за из път или ако не ви се занимава със закуски уикенда.
Продукти:
Около 750 -900 кг брашно
3 яйца+ 1 белтък
1 жълтък за намазване
щипка сол
150 гр захар (250 ако правите козунак)
2 суп лъжици масло
100 гр олио
250 гр кисело мляко
1/2 сода бикарбонат
100 млл прясно мляко
1 кубче мая (2 суп лъжици мая)
Приготвяне:
Едно от най важните неща е всичко (яйцата, млякото, стаята) да е топло. Така че трябва да извадите или дори леко да загреете част от продуктите до телесна температура.
Слагате млякото със 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и маята. Оставяте да втасва на топло място, но не горещо.
Разбивате яйцата със захарта. Стопляте олиото с маслото и смесвате с яйцата (трябва да е топло за да не се пресекат).
Когато маята е втасала приготвяте киселото мляко с бикарбоната. Добавяте и двете към общата смес и разбърквате. След това започвате да пресявате брашното отгоре и да бъркате тестото. След омесване го оставяте леееко да се надуе (не е нужно да се меси дълго). Омесвате пак и разделяте на половинки, половинките на още половинки и така до оформянето на по малки топки...големината им я оставям на личната преценка. Разточвате кръгчета, режете на 4 по диагонал и всяко парче още по на 2 (пак по диагонал). Получават се малки секторчета. В широката им част слагате плънка (сладко, сирене, кашкавал) навивате и закривявате крайчетата. Нареждате в намаслена тавичка. Оставяте на топло да бухнат и намазвате с жълтък (може да поръсите захар или настърган кашкавал). Печете в умерена фурна. Аз започвам на по ниска температура за да им дам възможност да се надуят още малко. След това усилвам до към 220 и пека до зачервяване.
Happy New Year
Преди 3 седмици
Няма коментари:
Публикуване на коментар