петък, 28 август 2009 г.

Крем Брюле

Крем Брюле има един неповторим вкус, заради който много лесно можете да прекалите. За това е задължително е сервирането в малки дози!
Вчера влязох в ролята на помощник на Лаура. Рецептата е оригинална френска, а и когато е приготвена от французойка няма как да не се довериш за оригиналността на вкуса :)

















Продукти:
За 4 - 5 порции
4 жълтъци
100 гр захар
1 шушулка ванилия (ако нямате - есенция)
400 гр готварска сметана
+ захар за покритието

Приготвяне:
Отделяте жълтъците и ги разбивате със захарта. Затопляте леко сметаната и слагате семенцата на ванилията (малките черни точици). Лаура каза, че по тях се познава дали е използвана истинска ванилия или есенция. В оригиналната рецепта кремът трябва да има тези малки черни точици.
Когато жълтъците побелеят от разбиване добавяте и сметаната.
Изливате в огнеопорни купички (течноста трябва да е около 2 см - т.е. да не става много дебело) и печете на водна баня около 40 мин. Фурната трябва да е слаба.
Можете да проверявате дали е готов като леко накланяте тавата. Когато е готово трябва да се подрусва като желе и да има леееко златист цвят на коричката. Всъщност под коричката консистенцията е като крем, а не като желе.
След печенето оставяте да почине за 2 часа. Трябва съвсем да изстине.
Слагането на карамелената глазура може да бъде много лесно, но е и най-деликатната част от приготвянето. Поръсвате със захар (около милиметър, защото иначе по- трудно ще се карамелизира). Печете на най- силното и МНОГО! внимавате да не прегори карамела. Обикновено когато вече започва да си променя цвета е време да изключите фурната или дори ВЕДНАГА ДА ИЗВАДИТЕ купичките :).

Съвет:
Ако все пак ви изгори карамелената заливка ... :)
Въпреки многото внимаване вчера на нас тъкмо това ни се случи. Видяхме го чак като изпуши от печката. Вече почти се бяхме примирили с идеята да си останем без десерт, когато ми хрумна, че можем да обелим изгорелия карамел. Почакахме малко да изстине и го махнахме съвсем успешно. След това повторихме процедурата - този път без да се отлепваме от фурната :)
Bookmark and Share

1 коментар:

Roska каза...

Най-после ми се получи :) От втори път. Може би малко гъст стана, но стана :)
Чудно е кремчето!