вторник, 22 септември 2009 г.

Боза, истинска домашна боза...


















Нямам представа кога думата боза е била натоварена с отрицателния си смисъл, но е крайно време това да се промени. Истинската боза, приготвена от чисто ечемичено или просено брашно, захар и вода е нещо много много хубаво! Точка!
За всички любители, които не се интересуват от хорското мнение ето една рецепта.

















Продукти:

1/ 1,5 ч.ч. брашно от ечемик или просо
1 ч.ч. захар
2.5 л. вода
чаша истинска боза - за закваска

Приготвяне:
Препичате брашното до бледо бежово като внимавате да не прегори. Оставяте го да изстине. Загрявате половината вода и захарта заедно. Като изстине брашното го смесвате с останалата вода и прибавяте към подсладената и загрята вода (по мое лично мнение не е добре да ври за да не става на бучки). Варите и бъркате 10-15 минути (сместа леко се сгъстява на принципа на брашнения крем). Като изстине става още по- гъста. Можете да добавите малко вода ако ви се стори прекалено гъста.
Оставяте да се охлади (до човешка температура) и тогава слагате бозата закваска.
Иначе ако им е много горещо на бубите може да ги изтрепите.
Оставяте между 12 и 24 часа на топло място и разбърквате от време на време. Лично аз и тествам. При мен вкуса започна да се усеща след около 10 часа и за това я прибрах в хладилника да не се развива прекалено бързо процеса. Днес вече е бомба!
Bookmark and Share

Няма коментари: