сряда, 2 февруари 2011 г.

Постен кейк с портокал и какао


Великденските пости са още далече, но пък никога не е рано за събиране на подходящи рецепти. В този ред едно от новите ми открития е портокаловия кейк с какао на Йоана (един от любимите ми готвещи блогъри).
Днес тествах рецептата за пръв път. Работи! Работи превъзходно даже!
Дори позволява някои леки интерпретации. Ето резултата.

Смених една от постните съставки. Още не съм открила къде се продава това соево мляко, за това го замених с обикновено краве. Предполагам, че спокойно може да се замени с бадемово мляко или вода.

Продукти:
Освен това намалих съставките на половина.
Та ето моята версия на сладкиша.
400 мл типово брашно
220 мл кафява захар
60 гр какао
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 ч.л. ябълков оцет
200 мл. мляко (прясно, соево, бадемово)
100 мл. олио
100 -150 мл. портокалов сок (2 портокала)
кората на 2 портокала

Освен какаото добавих и кардамом, щипка канела и джиндифил на прах.

Приготвяне:
Смесвате брашното, содата, какаото и портокаловите корички. Смесвате млякото със захарта и подправките(аз ги затоплих за да станат по- хомогенна смес). Добавяте течните съставки към сухите. Добавяте олиото и портокаловия сок (ако не го правите с прясно мляко предполагам можете да смесите всички течни съставки, аз умишлено не смесих прясното мляко с портокаловия сок за да не се пресече... знае ли човек :))
Преди да смесите пускате фурната да се загрява на макс. Хомогенната смес я изсипвате в намаслена и набрашена форма. Печете на 180 градуса за 40 мин.

Вече опитах първото си парче и знаете ли какво си мисля анализирайки резултата?
Първо: Има чудесен портокалов дъх!
Второ: Няма го киселият вкус, който обикновено остава в устата ти след хапването на някое от готовите рула пълни с ароматизатори и много захар.
Bookmark and Share

Няма коментари: