събота, 26 февруари 2011 г.

Домашна лютеница



Лято. Ваканция. Със сестра ми бързаме, мажем филия с лютеница и бягаме да играем навън. Такива са ми спомените от село. Тогава лютеницата я правеше баба. Вареше я в калайдисана тава, на жив огън, вън на двора. Винаги ползваше малки бурканчета.





През лятото пробвах за пръв път да направя домашна лютеница. По стария начин- на двора в тавата. Оказа се доста трудоемко, но това усилие се отплаща по- късно.

Първо количествата са достатъчно големи и второ вкусът е неповторим.



Продукти:
домати 12 кг (по месест сорт)
чушки 6 кг
патладжан 3кг
олио 1л
захар 1 чаша
сол на вкус

Приготвяне:
Червените чушки по традиция ги опекохме на тенекия. Доматите ги бланширахме. След това всичко мина последователно през машинка за мелене на месо и после беше смесено. Това е най- точния начин да видите в какво съотношение поставяте чушките и доматите.
До тук вероятно вече е минал половината ден. Следва варенето.

Ако можете изберете си облачен ден. Ако не можете поне организирайте нещата така, че да го правите или рано сутрин или следобед. Иначе стоенето на огъня в комбинация с юнско слънце е доста натоварващо. Внимавайте и със солта. Ако опитвате лютеницата докато е гореща е много вероятно да се подветете в това отношение. Нашата стана малко солена. Накрая следва сипването в бурканчета. Това общо взето е приятна част.

лютеница
След толкова потене и усилия бях толкова щастлива, че дори направих етикетчета. Ако някой пак организира буркан парти съм готова!
Bookmark and Share

Няма коментари: