вторник, 24 май 2011 г.

Джинджифилова лимонада с мед

Ако се чудите с какво да се разхладите тези дни и не сте фен на "Кока кола" и соковете от кутия значи имам чудно предложение - лимонадата.
Не, не нямам предвид онази съмнителна течност с жълт оцветител, лимонов ароматизатор, захар (или още по- лошо аспартам) и чешмяна вода.
Говоря за лимонада от лимон.
В конкретната рецепта е добавен и джинджифил, но ако нямате можете спокойно да го пропуснете и ще имате една класическа лимонада.


Това което ви трябва в случая е:
1 лимон
1л. вода
1с.л.(равна) настърган джинджифил
мед на вкус (примерно 3 лъжици)

Какво трябва да направите?

Разтваряте меда в малко вода (ако е топла е по- лесно, но не трябва да е гореща). Изтисквате лимона, добавяте джинджифила, домавяте водата и меда и звънвате на някой приятел да дойде на... лимонада.
Bookmark and Share

събота, 26 февруари 2011 г.

Бадемово мляко

Може би сте чували за бадемовото мляко? А може би не? И аз не бях докато Роси не ми показа как се прави. Както сигурно се досещате основната съставка на бадемовото мляко са бадемите и то няма нищо общо с прясното мляко.

Лесно е, леко е и е добра идея за всички, които по някаква причина са решили да изключат животинските млека от менюто си.
За да си направите ви трябват пасатор, блендер или шейкър кана, марля или тензух и по- голям съд.
Преди да смелите бадемите трябва да ги накиснете за една нощ във вода. След това ги изсипвате с малко вода в шейкър каната или в съд ако работите с пасатор.

Смилате ги и полученото прецеждате през марля. Получава се "мляко", което е бяло на цвят и има съвсем лек аромат на ядки.


Ние решихме да разнообразим и добавихме какао, банани и малко агаве.

В крайна сметка получихме много приятен шейк.


Препоръчвам ви да го изпиете веднага тъй като прясно приготвеното е най- вкусно. Определено не става за съхраняване до следващия ден дори в хладилник.

Ако се чудите какво да направите с остатъците от бадеми- има няколко варианта:
1. Добавяте ги в шейка (т.е. прескачате момента с прецеждането). За мен лично е много приятно като усещане.
2. Можете да ги включите в приготвянето на сурови бонбони
3. Или да направите смокинов кейк с бадеми.
Bookmark and Share

Домашна лютеница



Лято. Ваканция. Със сестра ми бързаме, мажем филия с лютеница и бягаме да играем навън. Такива са ми спомените от село. Тогава лютеницата я правеше баба. Вареше я в калайдисана тава, на жив огън, вън на двора. Винаги ползваше малки бурканчета.





През лятото пробвах за пръв път да направя домашна лютеница. По стария начин- на двора в тавата. Оказа се доста трудоемко, но това усилие се отплаща по- късно.

Първо количествата са достатъчно големи и второ вкусът е неповторим.



Продукти:
домати 12 кг (по месест сорт)
чушки 6 кг
патладжан 3кг
олио 1л
захар 1 чаша
сол на вкус

Приготвяне:
Червените чушки по традиция ги опекохме на тенекия. Доматите ги бланширахме. След това всичко мина последователно през машинка за мелене на месо и после беше смесено. Това е най- точния начин да видите в какво съотношение поставяте чушките и доматите.
До тук вероятно вече е минал половината ден. Следва варенето.

Ако можете изберете си облачен ден. Ако не можете поне организирайте нещата така, че да го правите или рано сутрин или следобед. Иначе стоенето на огъня в комбинация с юнско слънце е доста натоварващо. Внимавайте и със солта. Ако опитвате лютеницата докато е гореща е много вероятно да се подветете в това отношение. Нашата стана малко солена. Накрая следва сипването в бурканчета. Това общо взето е приятна част.

лютеница
След толкова потене и усилия бях толкова щастлива, че дори направих етикетчета. Ако някой пак организира буркан парти съм готова!
Bookmark and Share

сряда, 2 февруари 2011 г.

Постен кейк с портокал и какао


Великденските пости са още далече, но пък никога не е рано за събиране на подходящи рецепти. В този ред едно от новите ми открития е портокаловия кейк с какао на Йоана (един от любимите ми готвещи блогъри).
Днес тествах рецептата за пръв път. Работи! Работи превъзходно даже!
Дори позволява някои леки интерпретации. Ето резултата.

Смених една от постните съставки. Още не съм открила къде се продава това соево мляко, за това го замених с обикновено краве. Предполагам, че спокойно може да се замени с бадемово мляко или вода.

Продукти:
Освен това намалих съставките на половина.
Та ето моята версия на сладкиша.
400 мл типово брашно
220 мл кафява захар
60 гр какао
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 ч.л. ябълков оцет
200 мл. мляко (прясно, соево, бадемово)
100 мл. олио
100 -150 мл. портокалов сок (2 портокала)
кората на 2 портокала

Освен какаото добавих и кардамом, щипка канела и джиндифил на прах.

Приготвяне:
Смесвате брашното, содата, какаото и портокаловите корички. Смесвате млякото със захарта и подправките(аз ги затоплих за да станат по- хомогенна смес). Добавяте течните съставки към сухите. Добавяте олиото и портокаловия сок (ако не го правите с прясно мляко предполагам можете да смесите всички течни съставки, аз умишлено не смесих прясното мляко с портокаловия сок за да не се пресече... знае ли човек :))
Преди да смесите пускате фурната да се загрява на макс. Хомогенната смес я изсипвате в намаслена и набрашена форма. Печете на 180 градуса за 40 мин.

Вече опитах първото си парче и знаете ли какво си мисля анализирайки резултата?
Първо: Има чудесен портокалов дъх!
Второ: Няма го киселият вкус, който обикновено остава в устата ти след хапването на някое от готовите рула пълни с ароматизатори и много захар.
Bookmark and Share

неделя, 9 януари 2011 г.

Розичка от плат

Сигурно сте забелязали, че напоследък цветенцата са станали много модерни. И това според мен е чудесно. На мен винаги са ми харесвали.
И така един ден ме засърбяха ръцете и се порових как може да се направи такова. Разгледах доста варианти, но си харесах идеята от този блог.
И това е резултата.

Много благодарности на Ирина за споделеното how-to :).
Аз направих малко промени.
1. Намалих броя на листенцата.
2. Не съм ги нанизвала като броеничка. Заших ги както ми се стори, че ще стоят добре.
3. Добавих мъниста за тичинки. Добавянето става лесно. При последния шев нанизвате на иглата 5-6 мъниста, зашивате. После отново нанизвате изашивате като фиксирате първото клупче с мъниста и така, докато ви се стори достатъчно.

Пропуснах да добавя, че става много по- бързо от колкото си мислех. Освен това за по- малко от 5лв можете да направите страхотен подарък.
Bookmark and Share

сряда, 5 януари 2011 г.

Леща - една пълноценна супичка

Толкова е просто. Фасулска работа направо.
Наистина, ако някога сте готвили фасул знаете колко малко приготовление иска. Само ви трябва добре увиращи бобчета. Но мисълта ми беше за лещата- ами действаме почти по същия начин.



Продукти:
1 малка паница леща (около 200 гр,повече ако я обичате по- гъста )
1 малък морков
1 глава чесън (моята баба оставяше скилидките не съвсем обелени)
1 средна глава лук
чубрица
сол
може да добавите и домат ако имате подръка, но не е драма
олио

Приготвяне:
Нарязвате продуктите на дребно. Измивате лещата и изсипвате всичко в тенджерата. Сварявате.
Мързелива манджа, но пък много вкусна и полезна.
Съдържа доста желязо и протеини.

ПП. Направих малка справка за лещата в този сайт www.nutritiondata.self.com/
Излиза, че в сравние с месото, лещата е много по- балансирана храна.
Съдържа повече минерали, витамини (с изключение на някои от B групата), фибри,
А на желязо е в пъти по богата от червеното месо (за сравнение съм взела свински котлети). На 100 грама лещата съдържа 19% от нужното желязо докато месото само 6%.
Извода е - или ядете леща или по- небалансираното месо като му добавите каквото му липсва- пълноценни зеленчуци.
Bookmark and Share

Ръкавели без шев, т.е. на 5 куки

След пъвият ми опит с плетенето на ръкавелки реших, че мога да оползотворя времето във влака София- Шумен и да тествам нещо различно. Плетене на 5 куки!
Признавам, че направо почнах с опитите без да чета.
Оказа много по- лесно от колкото изглежда. Правите клуповете и след първия ред прехвърляте всичко на 4 куки по равно. С 5-тата се плете.
Освен това открих, че винаги се плете от едната страна, т.е. не се обръща.
Става като плетене в кръг или по- точно спирала. Затова се плете и по- бързо.

При мен са 48 клупа разделени на 4 куки (т.е. по 12 на всяка). Евентуални проблеми може да имате на местата, където клуповете минават на 2 различни куки. Там при мен винаги ставаше по- хлабаво. Можете да видите на снимката.


Ето и обещаният финал.
Мисля, че по същият начин могат да се изплетат и гети. Просто трябва да се увеличи броя на клуповете.

Така изглежда "облечено".

И понеже беше за подарък добавих едно малко цветенце на една кука (за цветенцата може да разкажа някой друг път). После зелена панделка и та-даа... след-Коледното подаръче е готово.
Bookmark and Share